Nieuws


Voorbereidingskamp Wereldjamboree bij Gelre Groep Twello

TWELLO- De World Scout Jamboree is het grootste scouting evenement ter wereld. Het wordt 1x in de 4 jaar gehouden. Als scout kun je maar 1x in je leven deelnemen, want je mag alleen mee doen als je tussen de 14 en 18 jaar oud bent. Dit jaar vindt de Jamboree plaats in Korea en de Gelre scouts Lianne en Femke gaan er naar toe! Anniek van de Gelre Groep is als leiding van de partij.

De voorbereidingskamp bij Gelre Groep in Twello

Jamboree 2023 3 voorbereidingDe 25e Wereldjamboree is van 1 tot 12 augustus. Er nemen ongeveer 50.000 scouts aan deel uit ruim 150 landen. Voor scouts is dit de meest waanzinnige reis van hun leven. Het Nederlandse contingent bestaat uit ongeveer 2000 personen (ongeveer 1250 jeugdleden en 700 begeleiders). De jeugdleden zijn ingedeeld in 35 troepen en elke troep bestaat uit 36 jonge scouts. De Nederlandse deelnemers leren elkaar in 5 voorbereidende kampen kennen en bereiden ze zich zo gezamenlijk voor op dit geweldige avontuur. Afgelopen weekend was er een voorbereidend kamp bij scouting Gelre Groep in Twello. Er werd verder kennis gemaakt en geoefend met 1 “troep” bestaande uit 36 scouts en 4 leid(st)ers uit de regio Zwolle, Deventer en Almelo. De scouting hebben een cyberhike gedaan, Koreaans gekomen, en hebben elkaar goed leren kennen. Ondertussen was er voor de ouders een voorlichting over de reis naar Zuid Korea, inclusief een voorreis van 5 dagen Seoul. Het is een hele organisatie en alles wordt supergoed voorbereid door vele vrijwilligers. En het is een fantastische kans voor deze scouts om samen dit avontuur aan te gaan, samen te werken en samen veel andere scouts te leren kennen en vooral ook heel veel andere culturen te leren kennen. Kortom: de kans van je leven.

(bron: Voosternieuws)


We zijn 1ste!

Hashtrack 2023 Uitrijking 6Onze Scouts, Expores en stam hebben deelgenomen aan de hashtrack. De Hashtrack is één groot verdubbelspel dat jaarlijks georganiseerd wordt. Door opdrachten uit te voeren scoor je punten en door vragen te beantwoorden kan je deze punten verdubbelen.

Hierbij zijn we eerste geworden! We zijn super trots op de samenwerking van onze Scouts, Explorers en stam!🎉


Twee Gelre Scouts naar World Scout JamboreeDe wereldjamboree femke lianne

TWELLO- De World Scout Jamboree is het grootste scouting evenement ter wereld. Het wordt 1x in de 4 jaar gehouden. Als scout kun je maar 1x in je leven deelnemen, want je mag alleen mee doen als je tussen de 14 en 18 jaar oud bent. Dit jaar vindt de Jamboree plaats in Korea en de Gelre scouts Lianne en Femke gaan er naar toe! Anniek van de Gelre Groep is als leiding van de partij.

De Wereldjamboree

De 25e Wereldjamboree is van 1 tot 12 augustus 2023 in Zuid-Korea. Er nemen ongeveer 50.000 scouts aan deel uit ruim 150 landen. Voor scouts is dit de meest waanzinnige reis van hun leven. Het Nederlandse contingent bestaat uit ongeveer 2000 personen (ongeveer 1250 jeugdleden en 700 begeleiders). De jeugdleden zijn ingedeeld in 35 troepen en elke troep bestaat uit 36 jonge scouts. Elke deelnemer heeft een eigen buddy. De Nederlandse deelnemers leren elkaar in 5 voorbereidende kampen kennen en bereiden ze zich zo gezamenlijk voor op dit geweldige avontuur. Tijdens de Wereldjamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein. Het doel van een Jamboree is dat jongeren meer leren over andere mensen, landen en culturen door direct met hen om te gaan. Er worden hele gave activiteiten georganiseerd, en zo leer je elkaar kennen en begrijpen en beleef je een prachtig avontuur. De Wereldjamboree heeft 2 keer in Nederland plaatsgevonden: in 1937 in Vogelenzang en in 1995 in Biddinghuizen.

Geld inzamelen bij boerenkoolfeest

Deelnemen aan een Wereldjamboree kost natuurlijk best veel geld. Femke en Lianne hebben op veel verschillende manier geld verdiend en gespaard. Afgelopen zaterdag hebben zij tijdens het jaarlijkse boerenkoolfeest van scouting Gelre Groep een Bingo georganiseerd voor alle jeugdleden en hun ouders. Dat was een groot succes en Lianne en Femke hebben hier een leuk bedrag opgehaald. Zij danken de Twellose ondernemers die belangeloos prijzen beschikbaar hebben gesteld. De boerenkool, gekookt door de Plusscouts, smaakte verrukkelijk. Het was weer een zeer geslaagde avond.

(bron: Voosternieuws)


Boerenkoolfuif

boerenkoolOp zaterdag 28 januari willen wij jullie, onze (jeugd)leden, papa’s, mama’s, verzorgers, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes uitnodigen om boerenkool te komen eten. De inloop is vanaf 16:30 uur.
Deelname aan de boerenkoolfuif is gratis. Vergeet jullie eigen bord, mok en bestek niet!
Bingo voor Wereld Jamboree
Voordat we aan de boerenkoolmaaltijd beginnen, is er eerst een bingo. De bingo wordt georganiseerd door Femke en Lianne en begint om 17.00. Femke en Lianne gaan aankomende zomer naar de Wereld Jamboree in Zuid-Korea. Wat een Wereld Jamboree precies inhoud, zullen ze jullie die avond ook vertellen. Deze bingo wordt door hen georganiseerd om nog een extra zakcentje voor de reis te verdienen. Het is handig om contant geld mee te nemen voor het kopen van de bingokaarten. Er zijn leuke prijzen te winnen!! 

Programma welpen

Voor de leden van de Vrijdagavond welpen en Zami-welpen wordt er ’s middags een middagprogramma georganiseerd, vanaf 14:30 uur zijn jullie welkom bij het clubhuis. Dit geldt alleen voor de leden van deze speltakken! Ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, etc. zijn vanaf 16:30 uur welkom.

Programma Scouts en Explorers

Voor de leden van de Scouts en de Explorers wordt er een overnachting geregeld met een spannend, uitdagend programma. Jullie zijn welkom vanaf 16:30 uur en kunnen op zondag om 12:00 uur weer opgehaald worden. Vergeet je slaapspullen, goede wandelschoenen en warme kleren niet!


Scouting Gelre Groep Twello ruimt opWelpen schoonmaakdag

TWELLO- Scouting is maatschappelijk betrokken. Bij scouting leer je oog te hebben voor de natuur en je leefomgeving. Wat mooi dat de zaterdagmiddag welpen hebben meegedaan aan de World Cleanup Day.

Spelenderwijs leren

Dat doe je bij scouting. Samen een mooie middag beleven. De zaterdagmiddagwelpen zijn jongens en meiden van 7 – 11 jaar. En ze hebben heel wat bijzondere vondsten gedaan, onder andere enkele onderbroeken (hoe kun je die nou verliezen?) en een sleutelbos. Maar ook een kliko in het water. Maar helaas ging dat niet lukken met de grijper. Het was een hele ervaring. Compliment voor onze welpen!

Elke week wat anders!

Het leuke van scouting is dat je elke week wat anders doet. Het is dus nooit saai bij scouting. En de meeste tijd speel je lekker buiten. 

(bron: Voosternieuws)


Lintje voor Ruud Egberts na tientallen jaren vrijwilligerswerk voor de scouting in Twello (en de rest van Nederland)

Ruud krijgt een lintje van de burgermeester

Ruud Egberts mag zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. De inwoner van Twello is koninklijk onderscheiden voor zijn jarenlange inzet voor Scouting Gelre Groep. De uitreiking heeft zaterdagavond plaatsgehad tijdens het jaarlijkse Sint Joris kampvuur. 

Egberts is ruim 55 jaar lid van scouting Gelre Groep, waarvan al 44 jaar als vrijwilliger. Hij werd in 1979 op 24-jarige leeftijd voorzitter van de vereniging en groeide vervolgens ‘enorm’ in zijn rol. ‘Hij wist als geen ander de vrijwilligers te waarderen en te motiveren’, aldus de gemeente in een persbericht. ‘Hij was gehecht aan tradities, maar stond ook open voor vernieuwing. Hij stimuleerde de veelal jonge leiding om op cursus te gaan. Ook was hij bij bijna alle scoutingactiviteiten aanwezig om bijvoorbeeld de opening te verrichten, of de bijeenkomst af te sluiten, een hart onder riem te steken, de jeugdleden te enthousiasmeren of vrijwilligers te bedanken.’ 

Clubgebouw

De decorandus was 22 jaar voorzitter en vervolgens nog 10 jaar penningmeester van Scouting Gelre Groep. Ook was hij de afgelopen 17 jaar voorzitter en coördinator van het stichtingsbestuur en zodoende verantwoordelijk voor het beheer van het clubgebouw. Egberts heeft zich onder meer flink ingezet voor de komst van het nieuwe gebouw, toen de oude accommodatie moest plaatsmaken voor de nieuwe wijk De Schaker. Inmiddels is hij geen voorzitter meer, maar nog altijd verricht Egberts veel hand- en spandiensten. Toen de Gelre Groep 75 jaar bestond in 2020, heeft Egberts een jubileumboek geschreven. 

Jamboree

Ook buiten de vereniging was Egberts actief in de scoutingwereld. Zo was hij directeur van het Regionaal Steunpunt Scouting Overijssel en in de jaren 90 teamlid van de organisatie van Jamboree Nederland, een grote bijeenkomst van scouts uit de hele wereld. Ook is hij al een aantal jaren vrijwilliger bij het Scouting Nederland Museum. 

Volgens de gemeente Voorst kan Egberts zodoende worden gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.’

(Bron: de stentor)


Sint Joris kampvuur scouting Gelre Groep

TWELLO- St. Joris is de beschermheilige van scouting. Het verhaal van St. Joris die de draak verslaat wordt gebruikt als voorbeeld voor een scout die zijn omgeving helpt waar hij of zij kan. St. Joris wordt altijd gevierd op de zaterdag het dichtst bij zijn naamdag 23 april.

De manier waarop het St. Joris Kampvuur wordt vorm gegeven is elk jaar weer anders. Maar de ingrediënten voor het St. Joris kampvuur zijn altijd: een mooi uitgebeeld verhaal, saamhorigheid, een gaaf, knisperend, warm, sfeervol kampvuur, en natuurlijk koek en zopie. En tot slotte legt iedereen in een grote kring opnieuw de scoutingbelofte af. Alles scouts beloven dan iedereen te helpen waar je kunt. Onder andere hieruit blijkt het sociale karakter van scouting. Samen doen. En je medemens helpen.

Voorzittershamer van Stefan naar Jan

Nieuwe voorzitterScouting is heel democratisch georganiseerd. Met een stichtingsbestuur, dat gaat over het beheer van het gebouw. En een groepsbestuur dat gaat over het scoutingspel en alle activiteiten. Het groepsbestuur kent een dagelijks bestuur en een groepsraad. In de groepsraad zitten alle leid(st)ers. En in gezamenlijkheid worden hier alle besluiten genomen. Nadat Stefan het voorzitterschap een volle periode fantastisch heeft uitgevoerd is hij tot de conclusie gekomen dat hij toch het allerleukste vindt om gave opkomsten met de scouts te organiseren. Gelukkig is Jan Toonen (ouder van een scout) bereid gevonden het stokje over te nemen. Symbolisch werd de voorzittershamer overhandigd. Super dat ouders zich in willen zetten voor de gezelligste scoutinggroep van Nederland. Woorden van dank aan Stefan. En veel succes voor Jan.

(bron Voosternieuws)


Jubileumboek Scouting Gelre Groep: Samen houden we het Gelrevuur brandend, 1945-2020

Jubileum Boek Gelre GroepTijdens het verlate boerenkoolfeest op 26 maart 2022 is, na twee jaar wachten door de coronaperikelen, het eerste exemplaar van het jubileumboek t.g.v. 75 jaar Gelre groep uitgereikt. Schrijver Ruud Egberts overhandigde dit eerste exemplaar aan Wim Muller, penningmeester van de beheerstichting. Wim heeft de uitgave van het boek financieel (privé) mogelijk gemaakt.

Het boek telt 304 pagina’s op A4 formaat in full-color. Het geeft in chronologische volhorde een prachtige inkijk in de historie van de groep. Alle speltakken komen aan de orde in de loop der jaren. Ook staan alle namen vermeld van iedereen waarvan bekend is dat hij of zij lid is geweest van de groep. Ten slotte is het boek heel stijlvol opgemaakt door Nannett Ilsink en staan er heel veel foto’s en andere afbeeldingen in het boek.
Kortom een boek om zelf te bezitten.

Ben je oud-lid en geïnteresseerd in dit boek? Tijdens de reünie die op zaterdagavond 8 oktober 2022 gaat plaatsvinden in ons clubhuis is het boek tegen een speciaal tarief te koop. Kun je niet wachten of kom je niet op de reünie: dan is het boek voor € 15,00 te koop bij Ruud Egberts. Hij is te benaderen via: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Reunie

In 2020 bestond de Scouting Gelre groep 75 jaar! Helaas konden de jubileum activiteiten niet doorgaan in 2020. Maar nu in 2022 is het eindelijk zover! Op 8 oktober 2022 is de reünie van Scouting Gelre Groep Twello, Heb je ooit of zit je nu bij Scouting Gelre Groep Twello en ben je ouder dan 18 jaar dan ben je van harte welkom om langs te komen bij onze Reünie. Vanaf 20:00 gaan de deuren open.


Fijne feestdagen en een scouting vol 2022!

Het afgelopen jaar was er weer eentje die we bijzonder kunnen noemen, gelukkig hebben onze vrijwilligers voor en achter de schermen hun uiterste best gedaan om er alles uit te halen wat mogelijk was, en we kunnen wel zeggen dat ze dat gelukt is!

Ondertussen kunnen we gaan uitkijken naar 2022, we hopen eindelijk ons jubieumkamp en vele andere te gekke activiteiten te kunnen organiseren!

Jullie gaan nog van ons horen!


Rabo Clubsupport 2021

Alle lieve stemmers enorm bedankt! En natuurlijk ook Raboclubsupport!

We hebben 911.83 euro opgehaald!

Dit mooie bedrag gaan we inversteren in onze kamp matrialen. en zullen we nog jaren plezier van hebben!


Het nieuwe seizoen is begonnen!

Onder tussen zijn alle speltaken weer begonnen!


Scouting leiding gezocht (M/V)

Wij zijn een (groeiende) gemengde welpengroep en komen elke week op zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 samen. De groep wordt begeleid door 4 leiding die dit met heel veel plezier doen. Iedere week zorgt dit leidingteam voor een uitdagende opkomst. Dit kan van alles zijn. Hutten bouwen in het bos, spelletjes, knutselen, scoutingtechnieken, koken en nog veel meer. Ook gaan we graag op kamp. Woon je in de omgeving van Twello en heb je tijd vrij op zaterdagmiddag? Dan horen we graag van je!

Meld je aan om eens mee te kijken!

AANMELDEN


We mogen weer!

Beste ouders en/of (jeugd)leden,

We hebben als Scouting het belang kunnen onderstrepen van de opkomsen bij Scouting voor de jeugd.
Het resultaat is dat de overheid de regels van de lock-down voor Scouting gelukkig versoepeld heeft.
De Welpen, Scouts en Explo’s mogen weer fysiek opkomsten bij het clubhuis gaan houden!
We zijn erg blij dat de jeugdleden en leiding elkaar weer mogen ontmoeten en samen actief bezig kunnen gaan met leuke en uitdagende activiteiten.
Uiteraard zijn er nog diverse beperkende maatregelen van kracht. De speltakleiding is hiervan op de hoogte en zal daar ook zorgvuldig op letten.
De opkomsten starten weer vanaf woensdag 10 februari met de opkomst van de woensdag scouts.
De speltakleiding neemt via de gebruikelijke communicatie contact op met de jeugdleden.

Met vriendelijke scoutinggroet,

Het bestuur Scouting Gelre Groep.


75 jaar Scouting Gelre Groep Twello

In 2020 bestond de Scouting Gelre groep 75 jaar! Helaas konden de jubileum activiteiten niet doorgaan in 2020. Ze zijn verplaatst naar dit of volgend jaar in de hoop dat ze dan wel door kunnen gaan.

*Het jubileumkamp voor alle leden is verplaatst naar Pinksteren 2022 (volgend jaar dus)

*De reünie word in september besloten of hij dit jaar plaats vind. U krijgt hier t.z.t. een bericht van.


Plusscouts op solextour

Elk jaar gaan de plusscouts van de Gelre groep een keer een dag op stap in plaats van de gebruikelijke avondopkomst. Dit jaar togen de plusscouts naar Laren (GLD) voor een solextour. In Laren aangekomen stonden de solexen al klaar en daarnaast nog een e-chopper voor ons, grote, lid Pieter. Er werd een mooie tocht gereden door de omgeving van Laren en na een kleine drie uur scheuren eindigde de tocht in het buurthuis van Laren alwaar beheerder Pieter zorgde voor koffie en iets lekkers. Het was mooi weer om te rijden en de plusscouts hielden het droog tijdens hun tocht.
Het bleef echter niet droog, op weg naar het clubhuis begon het te regenen en de in de kampvuurkuil geplande BBQ moest uitwijken naar de schuur naast het clubhuis. Daar is een mooie overkapping om onder te bbq'en. En zo werd de dag smakelijk afgesloten!