Onze Geschiedenis

Oprichting in 1945scannen0006.jpg

Direct na de bevrijding van Twello, in april 1945, werd deze scoutinggroep (toen nog padvinderij genoemd) opgericht door de heer Cees Lina, onderwijzer in Twello. De groep was alleen voor jongens, en er was veel belangstelling voor de groep. Zo veel belangstelling dat Cees Lina aan zijn broer Henk en diens vriend Wim Braakhekke vroeg om hem te assisteren met het leiding geven aan de 24 jongens die mochten beginnen als “verkenner” (12 – 16 jaar). Al snel kwam er ook een “welpengroep” (8 – 12 jaar) onder leiding van akela Bep Ruis. In deze jaren bestond de groep uit gemiddeld 20 welpen en 15 verkenners. Bijgaande groepsfoto is eind jaren ’50 gemaakt.

Meisjes vanaf 1975GELRE_Oude_Foto.jpg

Tot 1974 was de groep aangesloten bij de Nederlandse Padvinders Vereniging, een open organisatie voor jongens. De vier landelijke Padvind(st)ers organisaties fuseerden in 1974 tot Scouting Nederland. Vanaf 1975 waren ook meisjes van harte welkomen als kabouter (7 – 11 jaar) of padvindster (11 – 15 jaar). Vanaf deze periode begon de Gelre Groep ook flink te groeien wat ledenaantal betreft. Het hoogtepunt lag rond 1995, Toen telde de groep ruim 250 leden.

HuisvestingOude boerderij

De eerste jaren had de Gelre Groep geen vast onderkomen en maakte de groep gebruik van respectievelijk gebruik een oud kippenhok aan de Wilhelminaweg, een schaapskooi op de Noordijk en de muziekkoepel in het Spiegelbosje. In 1950 kwam het eerste eigen onderkomen in de vorm van een oude noodwoning uit de naoorlogse periode. Deze werd geplaatst in een bosje aan de Binnenweg tegenover het toenmalige huis Sperlette. Toen dit gebouw bijna instortte van ouderdom verkreeg de groep een mooie boerderij gelegen Achter het Holthuis 4. Een ideale plek voor een scoutinggroep! Hier kon de jeugd zich volop uitleven en niemand had er last van. Tot verdriet van de leden moest de boerderij verlaten worden wegens de nieuwbouwplannen op het Holthuis. Maar er kwam in 2012 een zeer mooi, groot en comfortabel clubhuis voor terug aan de Stinzenlaan 80.

Geschreven door: voorsternieuws.nl


Nog meer te weten komen over gelre groep kijk dan ook eens bij:

WIE ZIJN WIJ?

ONZE VERENIGING 

WAAR STAAT SCOUTING VOOR?